17 Aralık 2009 Perşembe

Ortaköy Sosyal Durum

1-KONUT
İlçe merkezinde 6024 adet konut bulunmaktadır. Bu konutlar yapı bakımından; yığma betonarme ve kargas binalardan oluşmaktadır. Gerek İlçe Merkezinde ve gerekse kasaba ve köylerimizdeki yerleşim alanları dağınık olmamakla birlikte müstakil ev tanımlaması yapılan tek katlı geniş bahçeli evler mevcuttur. İlçe merkezinde 1990’lı yıllardan sonra yüksekokul ve diğer kamu görevlilerinin talebi sonucu konut ihtiyacı belirmiştir. Yeni tip evler betonarmedir. Köylerde toplu yerleşme mevcuttur. Bu çerçevede İlçemize katkı sağlamak üzere Başbakanlık Toplu Konut İdaresince 250 dairelik toplu konut yapılmıştır.
2-SOSYAL YAŞANTI
İlçemizde aile yapısı ataerkil aile sınıflandırılmasına girmekte olup, aileler genelde aynı evde beraber yaşamaktadır. İlçemizde hiçbir ailede kan davası, husumet ilişkisi ve köylerimiz arasında çekişme ve düşmanlık gibi ilişkiler yoktur. Kıyafet olarak ilçemizde kadınların günlük kıyafetleri; şalvarın daha bolu olan dimi, etek, yelek, atkı sırta giyilen kıyafetlerdendir. Kadınların ayağa giydikleri kıyafetler ise; yün çorap, çorap, mest, naylon ve lastik ayakkabıdır. Kadınların başa bağladıkları tülbent (bunu genç kızlar başa bağlar) yaşlılar ise önce tülbent daha sonra üzerine bürgü bağlarlar. Bürgü; kare şeklinde desenli veya düz ince bir örtüdür. Kenarları; tığ oyalarıyla süslenerek kullanılır. İlçemizde yemek çeşitleri olarak hamur işleri büyük ölçüde tüketilmektedir. Hamur işlerinden; kömbe, erişte, kıymalı makarna, su böreği, saç böreği, mayalı çeşitleri ünlü yiyeceklerdendir. Yemek çeşitlerinden çorbalar, et yemekleri güncelliğini devam ettirmektedir. Bilhassa çorbalardan yoğurt çorbası, mercimek, pirinç ve işkembe çorbaları meşhurdur. Et yemeklerinden; tava, saç tava, güveç, tas kebabı, kavurma, haşlama önemli yer tutmaktadır. Tatlılar olarak; un helvası, sütlaç, aşure, pelize, bulamaç, üzüm hoşafı, kadayıf mevcuttur.
3-SOSYAL TESİSLER
İlçemizde sosyal tesis olarak; spor sahası (toprak zemin), 2 halı saha (özel), 4 düğün salonu (özel) mevcuttur.
4-ÇALIŞMA HAYATI
İş ve çalışma bütün İçanadolu da olduğu gibi İlcemizde de büyük bir yaşam dilimini oluşturmaktadır. İlçemize bağlı köy ve kasabalarımızda halkın büyük bir bölümü tarımsal faaliyetlerde bulunmaktadır. Halkın bir bölümü de küçük çaplı ticaretle uğraşmaktadır. Esas ilçenin ekonomik canlılığını yurt dışında işçi olarak çalışan işçi ve vatandaşlarımız oluşturmaktadır. Buna rağmen ilçemizdeki genç nüfusun ve doğum oranının fazla olması ile büyük sanayi kuruluşlarının olmaması, yatırımların ilçe dışına kaydırılması sonucu işsizlik oranı yüksektir. İlçemizde toplam faal 1553 vergi mükellefi olup bunların 723’ü gerçek usulde gelir vergisi mükellefi, 32 adet G.M.S.İ. mükellefi 625 tanesi basit usulde gelir vergisi mükellefi ve 173 tanesi ise kurumlar vergisi mükellefidir. İlçemizde trafik tescil olduğu için 6489 adet Motorlu Taşıt mükellefi mevcuttur. Halkımızın büyük bir bölümü yurt dışında bilhassa Almanya’da işçi olarak çalışmaktadır. Bu durum Ortaköy halkının ekonomisine önemli bir etken olmuştur. Tarım ürünleri olarak; arpa, buğday, nohut, mısır, kuru fasulye, fiğ, pancar, patates üretilmektedir. Hayvancılık olarak büyük ve küçük baş hayvancılık yapılmaktadır, bunlardan; koyun ve sığır besiciliği az miktarda halkımızın geçimini sağladığı bilinmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder